Jong en hip in de Marinehaven

Amsterdam is tijdens de Dutch Water Week de ‘hub’ voor urban water sports. Iets dat perfect past bij de stad, zegt Coen Schild van Exventure. “Een jong en hip aanbod van activiteiten.”

Amsterdam omarmt al langer urban sports en biedt met veel plekken en evenementen een podium aan de alsmaar groeiende community van street athletes. Tijdens de Dutch Water Week komt daar nu een ‘watervariant’ bij. ‘Dat past bij Amsterdam, dat investeert in urban sports en zich graag onderscheidt’, aldus Coen Schild van Exventure, het evenementenbureau dat verantwoordelijk is voor het activiteitenprogramma in Amsterdam.

Marineterrein

Dat programma tijdens de Dutch Water Week speelt zich grotendeels in de Marinehaven af. Er is bewust gekozen voor onderdelen die niet windafhankelijk zijn en beter passen bij de wateren in Amsterdam. Schild. “Voor kitesurfen en surfen leent bijvoorbeeld het water in Flevoland zich meer. Daar heeft de wind meer vrije spel.”

Efoilen, wakeboarden en suppen vormen het hoofdmenu op het Marineterrein maar ook een spectaculaire variant als skimboarding trekt de aandacht. Enigszins vergelijkbaar met skateboarden, maar in dit geval scheer je met een board over (een laagje) water.

Gouden toekomst

Daarnaast heeft Exventure allerlei andere leuke wateractiviteiten bedacht, zoals sup-polo, waterfietsen en wordt er zelfs een zwemvierdaagse georganiseerd. Dat idee komt voort uit een lokaal initiatief, want veel buurtbewoners gebruiken de Marinahaven ook als zwemplek.

Bijna alle watersporten hebben de afgelopen een vlucht genomen wat populariteit betreft, maar suppen spant misschien wel de kroon. “Dat is iets wat door jong en oud wordt beoefend”, zegt Schild. “En er zijn inmiddels aardig wat onderdelen op dat gebied. Sommige zijn echt op fun gericht, andere hebben meer een wedstrijdelement in zich. Tijdens de Dutch Water Week kun je heel veilig in een afgeschermd deel bij de Marinehaven, waar je weinig last hebt van golfslag, kennismaken met de sport. Wanneer je meer gevorderd bent, kun je ook meedoen aan de tochten door de grachten in Amsterdam.”

Schild voorspelt suppen een gouden toekomst. “Dit is echt een sport die in de toekomst olympisch zou kunnen worden. Je hebt nu al de onderdelen long distance, sprint races en technical, waarbij je op een parcours bij veel boeien moet keren. Daar zijn ook al wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen in.”

Toegankelijk

“Daarnaast is het een heel toegankelijke sport, die je snel onder de knie kunt krijgen en ook recreatief kunt beoefenen. Je neemt je plankje mee naar een strandje en gaan. Dat verklaart ook de toenemende populariteit”, aldus Schild.

Tijdens de Dutch Water Week is vrijdag 2 juni uitgeroepen tot ‘techniekdag’ in de Marinehaven, waarvoor ook een aantal scholen worden uitgenodigd. Het idee is dat leerlingen die dag iets opsteken van de technische aspecten die met water(sport) te maken hebben en maritieme opleidingen.

In het slotweekend vinden op zaterdag voornamelijk de demo’s en wedstrijden plaats, waaronder het NK efoilen en wakeboardwedstrijden met de top van Nederland.

De zondag staat in het teken van clinics en ‘familiebreed’ kennismaken met diverse urban watersporten.

Lees hier meer over het programma op het Marineterrein tijdens de Dutch Water Week.

Meer Nieuws

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?