Allianz Regatta: Heiner en Zielhuis over ambities na de olympische carrière

Fotografie Sander van der Borch

Op het Open Nederlands Kampioenschap zeilen strijden Nicholas Heiner en Jaap Zielhuis dit weekend tegen elkaar in de Moth klasse. Vorig jaar was Zielhuis nog de coach van Heiner tijdens zijn olympische campagne in de Finn. Dit weekend zijn ze eerder elkaars rivalen. Hoe zien zij dit zelf?

Jaap is al op tijd op het botenpark om zijn boot te checken. De dag ervoor stond er behoorlijk wat wind. “Het was echt een triatlon gisteren, zwemmen, vliegen en zeilen! Dus nu alvast even kijken hoe alles erbij staat voor vandaag.” Van de 10 deelnemers in de Moth, hebben slechts vier deelnemers enkele resultaten kunnen varen. De andere Moth zeilers moesten naar de kant vanwege schade, of ze bleven aan de kant vanwege de harde wind.

Elkaar coachen
Zodra Nicholas ook zijn boot aan het klaarmaken is, komt Jaap even bij hem kijken. De zeilers beginnen met elkaar te sparren over het al dan niet opschuren van de foils. “Welk schuurpapiertje zou het beste zijn, de Nacra gebruikt deze korrel, maar de Moth is natuurlijk veel lichter.” Zo wordt er wat heen en weer gediscussieerd tussen de twee.

“Kijk, hij is nog steeds wel coach hoor!” Zegt Nicholas wanneer Jaap zijn boot verder observeert. Details worden nog even rechtgetrokken door Jaap. Maar andersom komt Nicholas ook juist weer met tips naar Jaap. De band tussen de twee wordt misschien alleen maar verder versterkt door samen het water op te gaan. “Gisteren in ieder geval!” Ze doelen op hun vele zwempartijen een dag eerder.

Ook deze laatste race dag zien we ze nog regelmatig samen zwemmen, net als de rest van de Moth crew dit weekend. “In deze klasse is niet zoveel concurrentie”, geeft Jaap aan. “We kunnen er allemaal niets van, en dat blijkt wel want we liggen allemaal wel ergens te zwemmen. Dus we moeten elkaar helpen om beter te worden. Wat dat betreft is er in de relatie tussen Nicholas en mij helemaal niets veranderd, behalve dat Nic mij af en toe coacht. Maar dat was vroeger al niet anders.”

Nicholas blijft een echte racer
De twee staan zo lekker wat met elkaar te geinen als twee oude vrienden. Maar dan komt coach Jaap toch even aan het woord: “Het is wel geinig, want je ziet dan wel, ook in deze klasse, dat Nic blijft racen. Ook al is het een grote zwempartij, zodra er iets minder wind is dan wint hij. Hij blijft goed starten en blijft redelijk netjes op de baan, terwijl wij alle kanten opschieten.”

Nicholas reageert nuchter: “Ik ben al 20 jaar lang aan het racen, in al die jaren heb ik dat van zoveel verschillende coaches geleerd. Het laatste jaar heb ik dan wat intensiever met Jaap samengewerkt, hij leert me dan net weer wat andere dingen dan andere coaches. Zo doet iedere coach het net op een andere manier. Wedstrijden varen is gewoon ervaring, je ziet dat Kalle (Coster, red) en Jaap ook jarenlang week in, week uit, wedstrijden hebben gevaren. Maar zij zijn jaren geleden al gestopt met echt racen, ik pas vorig jaar.”

Opnieuw leren zeilen en uren maken
Jaap en Kalle hebben ook beide olympische campagnes gezeild. Nu vinden deze drie oud olympische zeilers elkaar weer terug in de Moth klasse. Jaap: “Het verschil met olympisch zeilen is dat je net op die laatste procent harder probeert te gaan. Nu met het Moth zeilen beginnen we weer bij de onderste 20 procent, het is eigenlijk gewoon opnieuw leren zeilen.”

Nicholas merkt dit ook, en ziet wel een snelle progressie. “Ik ben nu vier maanden geleden begonnen in de Moth, toen ging ik nog iedere gijp onderuit. Nu lukte het me om overeind te blijven, zelfs in deze condities. Het is leuk om zo nieuwe dingen en nieuwe skills te leren. Net als iedere boot moet je er tijd in stoppen om hem goed te varen.”

Dat de zeilers er beide nog tijd in moeten stoppen, is dus wel gebleken dit weekend. Nicholas vermoed dat we ze weer samen zien varen op de Braassem, maar ‘coach’ Jaap heeft al een ander plan bedacht. “We hebben hier wel geleerd dat golven belangrijk zijn. Dus waarschijnlijk wordt het iets in de richting van Medemblik.”

De grotere ambitie
De ambities van beide zijn er dus om beter te worden in het foilen, voor Nicholas ligt dit in lijn met zijn visie: een Nederlands team in de Sail GP. Hoe zit het met Jaaps ambities in de Moth?

“Ik wil leren foilen en leren hoe zo’n bootje werkt. Persoonlijk omdat het gewoon leuk is zo weer nieuwe dingen te leren. Maar ook wel als coach. Je moet tegenwoordig wel, anders kun je over tien jaar ander werk gaan zoeken. Het zeilen gaat namelijk die kant op, ik wil gewoon wel begrijpen waar het over gaat als die foilende zeilers praten over de behandeling en vormen van foils.”

Nicholas: “En je moet natuurlijk coach worden in de Sail GP, dus dan moet je wel.”

Jaap: “Ja, het zou suf zijn als ik dan niet eens weet hoe foilen werkt…”

Meer Nieuws

Walibi Village biedt exclusieve korting voor Dutch Water Week

Walibi Village biedt exclusieve korting voor Dutch Water Week