Alle watersporters het water op tijdens dag 6 van de Dutch Water Week

Door Anke Haadsma 

Het water rondom Almere en Lelystad was vandaag volop gevuld met watersporters. Op het Weerwater in het centrum van Almere deden kinderen mee in de Optimist on Tour, de kitesurfers en windfoilers starten hun eerste races van de Allianz Regatta bij het Bataviastrand in Lelystad en rondom Pampus konden de zeilers in uitdagende omstandigheden weer hun wedstrijden varen.

De vloot van de Hempel World Cup, onderdeel van de Allianz Regatta, brengt veel internationale zeilers naar Almere en Lelystad. Zo zijn daar de Italiaanse 470 zeilers Elena Berta en Jacopo Izzo die een goede tweede dag neerzetten en voorlopig aan de leiding gaan. “Veel vlagen en draaierige wind”, is de reactie van Elena op vandaag. “De sleutel is om de wind op het water te lezen.” Het Italiaanse duo deed dit goed genoeg vandaag.

Wind speelt grote factor vandaag
De vlagen en draaierige wind is een factor waar alle zeilers vandaag mee te maken hadden. Ook bij de ILCA6, waar we de Canadese Maura Dewey spreken, is dit een hoofdfactor. “We zeilen daarginds, achter het ‘Carnaval Island’ (Pampus, red.), je hebt hier veel last van de bomen wat de wind extra vlagerig maakt. Maar het zeilen is hier goed, het is een goede training voor mij en de voorspellingen voor de rest van de week zien er goed uit.”

Op dat ‘Carnaval Island’ Pampus is dus goed zicht op de zeilwedstrijden. Vanaf hier kon je vandaag ook uitkijken op het veld van de RS Aero 7, Nacra 17, 49er en 49erFX. Nog tot en met zondag worden de zeilwedstrijden voor de Hempel World Cup gevaren.

Nederlanders doen het goed op de foils
Vandaag zijn ook op het Bataviastrand in Lelystad de kitefoilers en windfoilers gestart. Na eerst een uur uitstel mochten ze ook van start. De Nederlandse Annelous Lammerts doet het direct heel goed op de Kitefoil, ze wint direct alle vier de races. Bij de windfoilers doet een Nederlander het ook goed, Max Castelein gaat hier na deze eerste dag aan de leiding.

Volgende generatie
De volgende generatie watersporters wordt intussen klaargestoomd op het Weerwater in het centrum van Almere. Bij Optimist on Tour maken kinderen namelijk kennis met de watersport, hier kunnen ze zeilen, windsurfen, kanovaren en suppen.

Rixt de Laat, hoofdinstructeur Optimist on Tour in Almere: “De kinderen zijn heel enthousiast! En het leuke is dat we in het waterlab, waar de kinderen allerlei proefjes met water kunnen doen, deze week twee Franse Wave Makers hebben rondlopen. Zij hebben een pakket meegenomen met een miniatuur stad van blokken. Die stad komt op een gegeven moment onder water te staan, de kinderen kunnen dit voorkomen door duurzamere blokken aan de stad toe te voegen. Door bijvoorbeeld een parkeerplaats te vervangen door een stuk gras waardoor het water weg kan lopen. Zo worden de kinderen bewust van hoeveel impact je kunt maken met een kleine aanpassing.”

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en ben je geïnteresseerd in watersport? T/m 5 juni tussen 15:00 uur 18:00 uur op Almere Weerwater zijn er nog mogelijkheden om je in te schrijven. Zie Optimist on Tour voor meer informatie.

*Zwemdiploma A vereist.

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op