‘We pushen elkaar in het team’

Watersporttalent Marissa IJben (ILCA-6)

De Dutch Water Week geeft een podium aan beginners en ontluikend talent. In die laatste categorie hoort Marissa IJben zeker thuis. De 19-jarige TeamAllianz zeilster uit Heerenveen heeft grootse dromen en op basis van wat ze al heeft laten zien, hoeven dat zeker geen dromen te blijven.

Vraag Marissa waarom ze voor de ILCA-6 koos en je krijgt een duidelijk antwoord. Ze is een type dat graag zelf aan de knoppen zit.

“Ik ben begonnen in een Optimist en ik heb het wel geprobeerd, hoor, in een boot met z’n tweeën, maar toen werd mij al snel duidelijk dat ik het fijner vind om mijn eigen keuzes te maken en ook alleen mijzelf de schuld te kunnen geven als het misgaat.”

Tactiek

Maar dat is zeker niet de enige reden.

“In een laser gaat het misschien niet superhard, maar de wedstrijden duren een uur en er komt ook een stuk tactiek en strategie bij kijken. Je moet er meer bij denken, zo ervaar ik dat.”

Bij TeamAllianz, het nationale zeilteam, heeft ze steun aan de meer ervaren teamgenoten Maxime Jonker, Mirthe Akkerman en Marit Bouwmeester, die tegelijkertijd natuurlijk ook haar concurrenten zijn.

“Op het water, maar op de wal hebben we het heel gezellig met elkaar. En we leren elkaar goed kennen tijdens de trainingskampen. We hebben met z’n vieren twee coaches, Jaap Zielhuis en Ben Koppelaar, dus dat is best wel een luxe.”

Pushen

Tegen meervoudig wereldkampioen Marit Bouwmeester, die ook nog eens alle kleuren olympische medailles won, keek ze best wel op toen ze vanuit het Nationale Talent Team doorstroomde naar TeamAllianz. “Zij was toch wel mijn idool. Het voelde toch enigszins vreemd bij de eerste training, maar dat is wel voorbij. Ik kan enorm veel leren van haar en de anderen. We pushen elkaar erg tijdens de trainingen en daar word ik alleen maar beter van.”

Tot nu toe heeft Marissa zeker niet te klagen over haar ontwikkeling.

“De eerste grote wedstrijd dit seizoen was een World Cup in Palma en ik had vanwege een knieblessure een maand niet in de boot gezeten. Ik had niet verwacht dat ik alle wedstrijden zou kunnen zeilen, maar dat kon ik fysiek wel aan. We hebben deze winter goede trainingskampen gehad en ook al goede wedstrijden gezeild.”

Horizon

De Allianz Regatta tijdens de Dutch Water Week is een volgende test, ook richting het Allianz WK zeilen in Den Haag. Daar mag het gehele team aan de start verschijnen. Voor IJben wordt dat het voorlopige hoogtepunt in haar nog jonge carrière. Ze werd in 2019 bij het WK jeugd in Polen al eens vierde. Boven verwachting.

Na het WK in eigen land droomt ze verder van mooie dingen. De Olympische Spelen zijn een mooie stip aan de horizon. Niet die van Parijs, maar die van 2028 in Los Angeles. Laat de buitenlandse commentaren maar vast gaan oefenen op haar achternaam…

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op