Watersport op verschillende plekken samengebracht tijdens eerste Dutch Water Week

Tien dagen lang waren Almere, Lelystad en Amsterdam het middelpunt van de watersport. Topsport en breedtesport kwamen hier samen in clinics en tijdens de Allianz Regatta, onderdeel van de Hempel World Cup. Die World Cup kreeg een mooi oranje tintje met maar liefst 5 gouden medailles, 2 keer zilver en 1 bronzen medaille.

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, kijkt terug op deze eerste editie van de Dutch Water Week: “Het zit erop, het was een hele enerverende week. Heel intens om een eerste editie van de Dutch Water Week en de Allianz Regatta te organiseren. Het is heel erg mooi om te zien dat het gelukt is om op verschillende plekken alles samen te brengen. Topraces, kinderen die voor het eerst het water opgingen, ouders die zich eraan waagden. Ontzettend trots dat het gelukt is dat we hier, met een idee van amper een jaar oud, zo staan.”

Oranje medailles
De directeur kijkt niet alleen trots naar de organisatie, ook naar de Nederlandse zeilers. “Een van de redenen dat we een World Cup in eigen land willen, is omdat je je eigen toppers wilt laten shinen in hun thuiswater. En dat het dan lukt, is supergaaf. Ze hebben ook allerlei omstandigheden en uitdagende races gehad. Zelf geven ze aan dat ze zichzelf hier hebben kunnen ontwikkelen en stappen hebben gezet. Leuk dat het lukt in eigen huis.”

Op de afsluitende dag van de Dutch Water Week, worden de finalewedstrijden op de foilende boards gevaren in Lelystad. Annelous Lammerts pakt hier het goud bij de KiteFoil Women. “Het was een superweek voor mij, ons doel was snelheid en aanvallen. Dit begon deze week gelijk al heel goed, later kwamen de andere meiden ook in die modus. Vandaag in de finale was het alles of niets, ik wilde zo graag winnen.” Bij de mannen pakt de Fransman Gomez Banoit het goud.

De iQFoil gaat daarna het water op voor de finalewedstrijden, maar door te onstabiele wind kunnen deze helaas niet gevaren worden. Hierdoor blijft de eindstand hetzelfde zoals deze gisteren is geëindigd. Hiermee pakt de Nederlandse Huig-Jan Tak de gouden medaille bij de heren. “Het haalt een beetje de magie weg van de finale varen en dan als eerste over de lijn komen, dan is wel de ultieme ontlading. Dat hebben we moeten missen vandaag. Maar ik heb wel de eerste plek kunnen behalen, daar ben ik heel blij mee. En mijn teamgenoten staan strak achter mij op de tweede en derde plek. Ze hebben fantastisch gevaren deze week, mij heel moeilijk gemaakt. Ik stond pas gisteren op de eerste plek. Dat we met zo’n sterk team kunnen racen en trainen maakt het alleen maar makkelijk richting de volgende events.”

De rest van dit podium kleurt dus ook oranje met Max Castelein op een tweede plek en Joost Vink neemt het brons mee naar huis. Bij de vrouwen pakt de Peruaanse Maria Belen Bazo de gouden medaille, zij is de trainingspartner van de Nederlandse Lilian de Geus die de tweede plaats pakt.

Drie keer goud in zeilklassen
Een dag eerder, op zaterdag 4 juni, worden de finalewedstrijden voor de zeilklassen gevaren waarbij Nederland in maar liefst drie klassen de gouden medaille pakt. Bart Lambriex en Floris van der Werken weten zich voor de finalewedstrijd al van het goud te verzekeren in de 49er. In de 49erFX pakken Odile van Aanholt en Annette Duetz goud en Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen goud in de Nacra17 klasse.

Kleurrijk op het Heegermeer
In Heeg wordt nog gestreden door de parazeilers in de Hansaklasse. Vera Voorbach is een van de kanshebbers op een podiumplek na twee wedstrijddagen: “We liggen lekker op schema dit weekend. Morgen staan er nog drie wedstrijden op het programma. Ik heb wat materiaalpech gehad waardoor ik twee slechte wedstrijden heb gevaren. De rest heb ik gewonnen. Mijn doel is morgen voor de Engelsman Paul Philip te blijven, hij staat nu 1 punt boven mij.”

De zeilers varen op het Heegermeer en trekken veel bekijks. “Er komen regelmatig even mensen de haven in om te kijken wat we aan het doen zijn, die gekleurde zeiltjes trekken wel de aandacht. Dat maakt de sfeer hier heel gezellig!”

Watersport op de gracht van Amsterdam
De Dutch Water Week ging een week eerder van start op vrijdag 27 mei in het Scheepvaartmuseum. Voor het museum, op de gracht van Amsterdam, werden het hele weekend clinics gegeven. SUPpen, wakeboarden, eFoilen, waterfietsen, kanovaren en zelfs zeilen voor de kinderen. Ook hier was de combinatie van topsport tot breedtesport zichtbaar met wedstrijden wakeboarden en op de eFoil.

Dat weekend vond ook het Nederlands Open Kampioenschap zeilen plaats in Almere. Hans van Dam wordt hier samen met zijn vader Marius Nederlands Kampioen in de F18, een catamaran klasse. Hans: “We varen ondertussen al 8 jaar samen. En hoewel mijn vader al 65 jaar is, doet hij gewoon nog goed mee. De laatste dag was nog echt spannend met de nummer 2, het was continu stuivertje wisselen.”

Veel meer watersport
Niet alleen werd er gezeild deze week. Clinics sloeproeien, een NK Coastal Roeien, een kanosafari door het Kromslootpark in Almere en een heuse Clean Up on Tour op de SUP door het centrum van Almere kleurden de Dutch Water Week tot een watersportweek waar voor ieder wat wils is.

Arno sluit af: “Er zijn een heleboel dingen waar ik ontzettend trots op ben dat het gelukt is om met een idee van amper een jaar oud hier nu te staan. Ook hebben we een lijstje gemaakt met dingen waarop we ons nog kunnen ontwikkelen en beter kunnen worden. Op naar de volgende editie.”

Volgend jaar vindt de Dutch Water Week plaats van vrijdag 27 mei tot en met zondag 4 juni 2023.

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op