Van pionier windsurfen tot ambassadeur alle watersporten

Stephan van de Berg ziet kansen voor Dutch Water Week

Stephan van den Berg was in de jaren 80 de pionier van het windsurfen in Nederland, maar is meegegroeid met alle nieuwe varianten die daaruit zijn voortgekomen. Dat hij tijdens de Dutch Water Week daarom de juiste man op de juiste plek is, behoeft verder geen onderbouwing. “Het evenement als de Dutch Water Week is heel erg geschikt om te laten zien dat die watersporten allemaal zo leuk zijn.”

Van den Berg won niet alleen in 1984 het allereerste olympisch goud windsurfen, hij domineerde in die jaren de jonge, frisse sport. “Niet alleen door de Olympische Spelen werd het windsurfen in die jaren heel populair. Mensen waren op zoek naar zoiets, waarbij ze zelf konden bepalen wanneer ze op het water konden. En meestal ook nog in de buurt. Eigenlijk is later zo ook de populariteit van sporten als skateboarden, BMX en snowboarden gegroeid”

Verslaafde watersporter

Hoewel de liefde voor het windsurfen altijd intens bleef, stond Van den Berg zelf ook open voor nieuwe dingen. “Ik heb bepaald niet stilgezeten”, zegt de inmiddels 61-jarige ondernemer uit Hoorn, die met zijn bedrijf Van den Berg Surf & Snow van alle markten thuis is.

“Ik ben eigenlijk een soort verslaafde watersporter. Ik heb alle sporten die uit het windsurfen zijn voortgekomen ook zelf geprobeerd. Het windsurfen ben ik altijd wel blijven doen, maar het kiten, suppen en windfoilen doe ik ook. Het maakt me eigenlijk niet uit hoe en met wat ik op het water zit, áls ik maar op het water zit. Die trek naar het water is er altijd geweest. Liefst ben ik daar een paar keer per week te vinden.”

Hij is bepaald niet de enige die van de ene plank naar de andere hupt en weer terug. “Maar ik kom ook genoeg mensen tegen voor wie het kiten en windsurfen helemaal niks was, maar die wel helemaal gek zijn van wingen. Ik weet dat voor veel zeilers juist wingfoilen de nummer-1-andere-hobby is geworden.”

Kansen

Tijdens de Dutch Water Week, powered bij Allianz, is Van den Berg van 1 tot en met 4 juni verantwoordelijk voor een programma van vier dagen in Almere, waarbij een potentiële doelgroep onder meer windsurfen, kiten, wingen en suppen kan ervaren. “Dat is niet nieuw voor mij, want ik heb dat bijvoorbeeld ooit voor de HISWA gedaan, maar ik zag nu een kans om dit ook voor een nieuw publiek te doen tijdens de Dutch Water Week.”

Voor de activiteiten is Van den Berg afhankelijk van de wind, maar als geen ander voelt hij aan wat wel en wat niet kan. “Een oostelijk, noordoostelijke wind trekt in de avond vaak wat aan, maar een zuidwestenwind kakt meestal in. De donderdag- en vrijdagavond hebben we ingeruimd voor het testen van materiaal in de diverse disciplines. We kunnen je er ook alles over vertellen. We plannen op vrijdag daarnaast een mooie recreatieve toertocht voor de LT’ers onder de windsurfers. Afhankelijk van de windrichting stippel ik een mooie route uit. Het idee is ook om een toertocht met kiters, wingers, foilers en suppers uit te zetten. We hebben toestemming om daar onder meer drie kilometer water langs de dijk voor te gebruiken en voor sommige disciplines voegen we nog wat wedstrijdelementen toe.”

Inschrijving

Voor de tochten op vrijdag en zondag kunnen maximaal 100 deelnemers worden toegelaten. Houd de website in de gaten voor het exacte programma en de tijden en de inschrijving.

Programma

Meer over het programma van de Dutch Water Week vind je hier. Op deze pagina worden ook regelmatig updates geplaatst.

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op