Vallen en weer opstaan in de Sail-Today clinics

Door Anke Haadsma | Fotografie Leonard Fäustle

Op Muiderzand zijn de hele week diverse clinics te volgen bij Sail-Today. Suppen, windsurfen, wingfoilen en catamaran zeilen. De eerste deelnemers zijn al lekker het water op geweest en komen er met een grote glimlach vanaf.

De eerste twee dagen staat er vrij veel wind, maar koud vinden ze het niet. Nu worden de windsurfclinics ook in de veilige kom gegeven en zoekt de sup clinic de luwte meer op. Dirk is een zeiler, maar wilde het windsurfen ook wel eens proberen.

Op het water het leukste
“We liggen hier dit weekend met vrienden met onze boot in de haven, gisteravond gaf één van de zeilers aan dat er een windsurfclinic was de volgende ochtend. Ik heb het ooit eens eerder zelf geprobeerd. De clinic was heel leuk, de docenten zijn heel relaxed. Ze begonnen eerst met wat uitleg, maar al snel gingen we het water op, dat is natuurlijk toch het leukste. Het was best winderig en in de baai waren nog best wat golven. Maar het ging wel goed! Misschien ga ik het wel vaker doen.

Thomas Fluit was één van de instructeurs van deze clinic. Hij geeft aan dat het vallen en opstaan was. “Het was een hele leuke groep, je merkte dat ze enthousiast waren en graag wilden leren. Het is natuurlijk vallen en opstaan, maar gaandeweg zag je dat het al beter ging en ze echt wel bleven staan op de plank.”

Wingfoilen mooi alternatief voor kitesurfen
Astrid Spruit probeerde het Wingfoilen. Dit betekent met een kleine kite in je hand, op een board over het water scheuren. Hoewel, bij Astrid ging de plank het water nog niet direct uit. “Ik stond wel direct, dat viel me mee. Maar het foilende stukje, dat is hopelijk voor de volgende keer.”

“Ik moet zeggen dat ik wel al een watersporter ben, dat maakt het misschien ook iets makkelijker. Ik heb altijd kitesurfen gedaan en suppen, toen ik jonger was ook wat gewindsurft. Maar de laatste zeven jaar, sinds ik een dochter heb, ben ik eigenlijk niet meer aan het kitesurfen. Het is toch een wat gevaarlijke sport, en windsurfen vind ik te zwaar.”

“Mijn man had wel eens gekeken bij het wingfoilen en vroeg of dat misschien leuk was om te proberen. Het ziet er redelijk simpel uit, en dat is het ook wel vind ik. De eerste les stond ik direct, maar je kunt ook op je knieën beginnen. Natuurlijk val je wel eens en moet ik nog verder leren hoe je die wing precies moet sturen, en uit het water komen met de foil. De mannen zeggen dat dat echt een heel lekker gevoel moet zijn.”

Ook een clinic volgen?
Naast windsurfen en wingfoilen kun je ook leren catamaran zeilen en suppen. De hele week worden deze clinics aangeboden bij Sail-Today, maar ook na deze week kun je natuurlijk nog les krijgen in deze verschillende watersporten. Klik hier om je in te schrijven voor een clinic bij Sail-Today of kijk op hun website voor meer informatie over de reguliere lessen!

Meer Nieuws

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver