Tijdens de Dutch Water Week is het in Almere ook mogelijk om kennis te maken met aangepast watersporten!

Dit jaar zijn er in het Optimist on Tour programma vier locaties opgenomen om kennis te maken met aangepast watersporten, waaronder het Almeerderstrand. Jorien Hin (19), onderdeel van de Nationale Talentploeg en jongerenambassadeur van Sailwise, is deze week ook in Almere aanwezig om extra tips te geven. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Menthe Harssema voor meer informatie of om je aan te melden.

Menthe is binnen Optimist on Tour de coördinator van de activiteiten rondom het aangepast watersporten. In de voorbereiding werken ze hiervoor nauw samen met Sailwise en Sailability. En voor alle locaties waar het aangepast watersporten wordt aangeboden nemen ze contact op met de organisaties als Spieren voor Spieren, Mytylscholen of scholen voor speciaal onderwijs. 

Menthe: ‘In de voorbereiding hebben we in samenwerking met Sailwise een nieuwe boot en kano’s gekocht en nauw contact over trainingsdagen voor onze instructeurs. Sailwise organiseert al 50 jaar aangepaste vakanties en actieve watersport voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Door nauw met hen samen te werken kunnen wij op een veilige en fijne manier met kinderen met een beperking het water op.’

‘Het kennismaken met aangepast watersporten bij Optimist on Tour kan een mooie opstap zijn naar vaker zeilen of kanoën. Wanneer kinderen en ouders enthousiast zijn nadat ze bij ons zijn geweest, nemen wij contact op met Sailability om te overleggen met welke watersportvereniging of zeilschool we hen in contact kunnen brengen.’

Jorien Hin (19), onderdeel van de Nationale Talentploeg en jongerenambassadeur van Sailwise, is deze week ook in Almere aanwezig!

Jorien Hin zeilt samen met Vera ter Horst in de 49erFX en is onderdeel van de Nationale Talentploeg van het Watersportverbond. Komende donderdag en ook dit weekend, is ze in het kader van de Dutch Water Week aanwezig in Almere. 

Jorien: ‘Het was voor mij echt een eyeopener om te ervaren dat er heel veel mensen in Nederland zijn die echt heel erg genieten van de vrijheid op het water. Wij zitten echt in de hoek van de topsport, maar er zijn zoveel mensen in Nederland die blij worden van op het water zijn. En dat is voor mensen met een beperking niet anders. 

‘Uiteindelijk zou het mooi zijn als kinderen met een beperking ook bij hun lokale watersportvereniging samen met andere kinderen kunnen zeilen of kanoën. De KWS in Sneek is een van de verenigingen waar dit al mogelijk is. Op het water vallen veel beperkingen weg en kunnen de deelnemers heel veel zelf waardoor de verschillen met anderen grotendeels wegvallen. 

‘Samen met Sailwise en Sailability worden er allerlei mogelijkheden onderzocht om iedereen te kunnen laten watersporten. Kinderen met een beperking hebben vaak geen regulier zwemdiploma. Zij krijgen dan een speciaal zwemvest aan, bijvoorbeeld met een kraag, een ander bootje en meer begeleiding.’

Meer mogelijkheden voor aangepast watersporten

Verschillende organisaties in Nederland hebben het initiatief genomen om mensen met een beperking meer mogelijkheden te bieden om te watersporten. De betrokken organisaties zijn het Watersportverbond, Stichting Sailability Nederland, Stichting SailWise, klassenorganisaties waaronder Hansa Klasse Nederland, Special Olympics, Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), Stichting Roeivalidatie en Fonds Gehandicaptensport. Onafhankelijk van elkaar gebeurt er al heel veel in de watersport om meer inclusiviteit te realiseren, maar deze samenwerking gaat helpen nog meer drempels weg te nemen.

Kennismaken met aangepast watersporten ook in Almelo en Zaanse Schans

Samen met andere kinderen kennismaken met zeilen en/of kanovaren? Iedereen tussen de 8 en 13 jaar oud met een lichamelijke en/of verstandelijke, zintuiglijke beperking die extra hulp nodig heeft is welkom. Bij Optimist on Tour krijgt iedereen de kans om kennis te maken met watersport, wij kijken graag samen naar hoe we dat voor jou mogelijk kunnen maken!

Meer Nieuws

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?