Parazeilen in Heeg, eigenlijk heel inclusief!

Tekst door Anke Haadsma

Het parazeilen, ondanks dat het niet meer een paralympische sport is, worden de klassen wel nog steeds zo genoemd. Dit weekend is deze sport te aanschouwen in Heeg, als onderdeel van de Dutch Water Week. Het Klasse Kampioenschap Hansa wordt hier gevaren, wij spreken hiervoor met Vera Voorbach, zeiler én voorzitter van de Nederlandse klasse organisatie.

“De locatie in Muiderzand en Lelystad is helaas niet geschikt voor onze boten, daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve locatie”, legt Vera de keuze voor Heeg uit. “Het is natuurlijk jammer dat we nu geen onderdeel zijn van de Allianz Regatta, maar in Heeg varen heeft wel voordelen. Hier zijn de voorzieningen al op orde, denk aan een aangepast toilet en liften op de steigers voor het aan boord brengen van de zeilers.”

Ambities Hansa Klasse
De ambitie van de Hansa Klasse is om in de toekomst wel weer onderdeel te zijn van de Allianz Regatta, net als de ambitie er is om weer mee te doen op de Paralympische Spelen. “In januari is er weer een kans dat het IOC ons weer aan de olympische kalender toevoegt, dit zou dan vanaf de Spelen in Los Angeles 2028 zijn. Wij hopen hier natuurlijk op, maar het is afwachten of de sport dan weer groot genoeg is.”

Vera legt uit dat zij als klasse organisatie de Hansa klasse het liefst open houden. “Wij gaan het liefst voor een inclusieve sport, dus zowel zeilers met een beperking als zeilers zonder beperking. Komend weekend is ook een open kampioenschap, zo zie je de beide groepen zeilers tegen elkaar varen. Voor onze olympische ambities moeten we natuurlijk ook wel paralympisch varen en ons aan de daarvoor gestelde kwalificaties houden. Dat doen we dan ook wel met internationale wedstrijden.”

Internationaal veld in Heeg
In Heeg is ook een klein internationaal veld komend weekend. De Ierse Mary Duffy en de Engelse Paul Philips strijden mee in de Hansa Liberty. “We varen dit weekend in drie verschillende Hansa klassen. De eenpersoons Liberty, de Hansa 303 single en de Hansa 303 double. Zelf vaar ik mee in de Liberty, hier verwacht ik zeker in de kopgroep te zitten. Samen met de Britse Paul, die doet altijd goed mee. Maar ik denk dat Gerard Beens mijn grootste concurrent gaat zijn.”

Alle drie de klassen varen gemixt, de mannen en vrouwen varen dus tegen elkaar in één veld. “We hebben helaas niet genoeg boten om de mannen en vrouwen te scheiden, dus voegen we deze maar samen. In de 303 single verwachten we veel van Olivier Vuijk, hij was zesde op het WK. In de 303 dubbel hebben we sinds vorig jaar een nieuw duo varen, Erik van Winkoop en Bernadette Linsen. Zij deden ook al mee op het WK, en waren zo enthousiast dat ze zich direct hebben aangemeld als lid.”

Wil je het kampioenschap in de Hansa volgen, kom dan langs bij Watersportvereniging Heeg, of kijk op de website voor meer informatie.

Meer Nieuws

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver