Nederlanders doen het goed in de World Cup op de Dutch Water Week

Door Anke Haadsma | Foto Sailing Energy

Lekkere wind en veel zon, dat kenmerkt de achtste dag van de Dutch Water Week. Perfecte omstandigheden voor de zeilers van de Allianz Regatta. De Nederlandse zeilers lijken helemaal goed te gedijen in deze omstandigheden, zij voeren in veel disciplines het klassement aan. In de 49er is een Nederlands duo zelfs al zeker van het goud, mits ze de finalewedstrijd zaterdag uitvaren.

Het Bataviastrand in Lelystad is deze week de basis van de Kitefoilers en de iQFoilers. Er hangt hier een relaxte surfersvibe, zoals je ook mag verwachten in deze klassen. De Nederlandse heren voeren na drie dagen racen de top 3 aan in de iQFoil. Voor hen staat de finalewedstrijd zondag op de planning, zaterdag staan er nog kwalificatiewedstrijden gepland.

Max Castelein staat op een eerste plaats, voor hem is het bijna zijn thuiswater. “Het voelt wel als een eer om een regatta te varen zo dicht bij de plek waar ik ben opgegroeid. Al had ik hier nog nooit gevaren hoor, wel aan de andere kant van het Markermeer.”

Lilian de Geus vaart vooraan bij de vrouwen in deze klasse, zij is pas na de Spelen van Tokio volledig overgestapt op het foilen. “Het was pittig, ik moest best veel aankomen. Vorige maand deed ik mee aan het EK, daar merkte ik dat ik met de starts nog achter liep. Deze week gaat dit beter, vandaag had ik een goede dag.”

Format finalewedstrijden op de foil

Een andere sterke Nederlander op de foils is Annelous Lammerts, zij leidt de hele week al het klassement en heeft een flinke voorsprong opgebouwd. Maar op de finaledag maken die punten niets meer uit bij zowel het iQFoilen als het Kitefoilen. De atleten in positie vier tot en met de tien racen tegen elkaar in de kwartfinales. De eerste twee gaan door naar de halve finales tegen de foilers die als tweede en derde overall zijn geëindigd. De beste twee van deze halve finales nemen het op tegen de leider van het klassement voor de podiumplekken.

Eerste goud is al zeker voor Nederlandse 49ers

Terwijl de foilers op het Bataviastrand zich voorbereiden op nog een dag met kwalificatiewedstrijden, staan de zeilers in Muiderzand klaar voor de finalewedstrijden. Deze worden zaterdag 4 juni gevaren in de 49er, 49erFX, ILCA6, Nacra17, 470 en de RS Aero 7. Een Nederlandse gouden medaille is hier al zeker voor het Nederlandse duo Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er.

Floris: “Onze focus deze week lag op de communicatie aan boord. We proberen te zeilen als 1 brein, maar wel met de capaciteit van twee paar hersenen. Je ziet dat als de communicatie goed gaat, we de juiste beslissingen maken en dus winnen. Het is deze week best een sterk veld, van de wereldtop missen er een paar, maar niet veel.”

De Nederlandse 49erFX dames Odile van Aanholt en Annette Duetz pakken vandaag de koppositie en gaan als leiders morgen de finalewedstrijd in. Annette heeft jarenland met Annemiek Bekkering gezeild, afgelopen zomer in Tokio haalde dit duo een bronzen medaille.

Annemiek is hierna gestopt met topzeilen. “Ik ben heel trots op Annette en ben blij dat zij is doorgegaan. Het is mooi dat zij weer 100% voor die passie gaat en een nieuwe route vindt en zo haar ontwikkeling doorzet.”

Parazeilen start in Heeg

Naast de finalewedstrijden in Muiderzand, start er tegelijkertijd in Heeg een ander kampioenschap zeilen. Het Parazeilen met de Hansa Liberty, Hansa 303 double en Hansa 303 single. Zij varen tot en met maandag 6 juni hun kampioenschap. Favorieten zijn de Nederlandse Vera Voorbach en Gerard Beens, beide in de Liberty. In de 303 single wordt veel verwacht van Olivier Vuijk, hij werd afgelopen WK nog zesde.

Zaterdag 4 en zondag 5 juni vinden er nog veel meer watersport activiteiten rondom de Dutch Water Week plaats. Klik hier voor het complete programma.

Meer Nieuws

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?