Meters maken en ervaring opdoen

TeamAllianz watersporttalent Sam Aben (kiteboarden)

Van alle watersporten heeft het kiteboarden Sam Aben nu het meest in zijn greep. Aan zijn enthousiasme af te meten, blijft dat nog wel even zo. Daarom kijkt het watersporttalent als geen ander uit naar de Allianz Regatta tijdens de Dutch Water Week.

Jong, talentvol, leergierig en optimistisch. Sam Aben in een notendop. De 19-jarige TeamAllianz kiteboarder heeft grote dromen, maar weet dat hij daar hard voor moet werken. En dat doet hij dan ook.

 

Vliegertje

 

Duidelijk is waar de passie van Aben vandaan komt. Hij groeide op in Scheveningen, tuurde uren naar de robuuste zee en liet er als kind zijn vliegertje op. Hij weet zeker dat daar zijn fascinatie voor het kiteboarden is begonnen, ook al bestond die sport toen nog niet in zijn huidige vorm. “Ik doe het nu drie jaar. Eerst was het kitesurfen, toen kwam het foilen erbij. Dit is wel mijn ding ja.”

De snelheden, de extremiteiten, Aben leeft er op. “Je kunt het met veel wind doen, of met weinig wind. De snelheden die je kunt halen zijn de hoogste in watersport. Dat laten de statistieken zien. En je kunt het speelse erin houden. Daar houd ik van. Sprongetjes maken, dat kan met hetzelfde racemateriaal. Soms is het zelfs ook functioneel, als er bijvoorbeeld zeewier om je foil heen zit. Dat kun je tijdens een sprongetje wel makkelijk verwijderen.”

 

Ervaring

 

De afgelopen wintermaanden bracht hij met TeamAllianz veelal door op Fuerteventura, waar kiteboarders vaak ideale trainingsomstandigheden aantreffen. Zes dagen per week, uren op het water. Je kon hem geen groter plezier doen.

“Ik ben opgetrokken met een groepje ervaren gasten en daar heb ik veel aan gehad. Van hen leerde ik hoe ik beter mijn ervaring in wedstrijden moet gebruiken. Want in trainingen haal ik wel een hoog niveau en zit ik dicht bij die gasten, maar in wedstrijden is dat een stuk lastiger.”

Daarom wil Aben niets liever dan wedstrijden varen en komt de Allianz Regatta als geroepen. Meters maken en onder druk het beste uit zichzelf halen, daar wordt hij beter van. “Het is ook een stukje mentaal waarin ik nog moet groeien. Vorig jaar kon ik helaas niet in actie komen tijdens de Allianz Regatta vanwege een blessure maar was ik er wel om ons team te steunen. Dit jaar hoop ik zelf te pieken.”

Niet alleen in wateren bij Almere, maar ook tijdens het WK later dit jaar in Den Haag. “Mijn stadje, waar ik ben opgegroeid. Hopelijk ook met familie als support. Dat is wel een heel mooi vooruitzicht.”

Volgend jaar in Parijs is kiteboarding voor het eerst een olympische sport. Aben zou niet liever willen dan daar voor Oranje uit te komen, maar hij beseft dat kwalificatie een helse klus wordt. In grote wedstrijden bij de top-8 landen op een geschoonde lijst (één plek per land) eindigen, dan lonkt het olympisch avontuur wellicht.

Aben: “Misschien is het nog niet heel reëel en moet ik mijn blik richten op 2028, maar zolang het kan, wil ik erin blijven geloven en ervoor gaan.”

In olympisch en wereldkampioen Kiran Badloe (windsurfen/kitesurfen) en wereldkampioen Floris van de Werken (49er-klasse) heeft hij voorbeelden om aan op te trekken. “Ik praat met ze en leer van ze. Het zijn mooie gasten. Wat dat betreft ben ik verwend en gezegend met zoveel toppers in TeamAllianz, ons nationale zeilteam. Daar kan ik alleen maar profijt van hebben.”

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op