In the spotlight WV Zeewolde, watersport met een groot hart

Fotograaf Onno Rijpstra

In de aanloop naar de Dutch Water Week zetten we een aantal betrokkenen in de spotlights. Deze keer vijf vragen aan Randolf Kobus, voorzitter van de Watersportvereniging Zeewolde (WVZ). “Bij ons is het motto: zeilen is voor iedereen.”

 

Wat is de link tussen WVZ en de Dutch Water Week?
“We hebben als vereniging geen specifieke rol in de organisatie, maar in een week waarin de watersport centraal staat en ook topsport op het hoogste niveau wordt bedreven, is er natuurlijk ook aandacht voor verenigingen zoals de onze. Wil je talent op het hoogste niveau krijgen, dan moet je onderaan bij de basis beginnen. Zeewolde is een vereniging waar dat gebeurt.”

Wat gebeurt er op dat gebied bij Zeewolde?
“Toch ook een stukje talentontwikkeling. Kinderen leren bij ons zeilen in een optimist en bereiken ze een bepaald niveau, dan bieden we ze samen met het regionale trainingscentrum in Almere de volgende stappen aan. Als lokale vereniging kunnen we nooit zelf voorzien in al die faciliteiten, maar zo werken we allemaal samen. En overstijgen ze dan weer het regionale niveau, dan stromen ze door naar landelijk. Wij willen graag de basis onderaan de piramide aanbieden. Zo vindt bij Zeewolde half april de eerste Optimist in Tour van dit jaar plaats en we zijn best trots dat al meer dan 400 kinderen zich daarvoor hebben aangemeld. Ook het noemen waard is dat we een vrij actieve groep zeilers met een beperking hebben. Die varen in Hansa-boten. Vier zeilers uit de top-5 van Nederland komen bij ons vandaan. Bij ons is het motto: zeilen is voor iedereen.”

Hoe profiteren jullie van een evenement als de Dutch Water Week?
“We liften mee op de enorme aandacht voor watersport. Die is er niet alleen in Almere en Lelystad, maar zeker ook in Zeewolde. Kom maar eens varen op het Wolderwijd! We hebben aan onze kant van de Flevopolder fantastisch vaarwater.”

Wat moeten we nog meer weten over WV Zeewolde?
“We zijn met iets meer dan 100 leden een heel actieve vereniging. Elke week organiseren we samen met Harderwijk de Woensdagavond Competitie, omdat we allebei op hetzelfde water varen. De Woensdagavond Competitie is bij meer verenigingen een begrip, maar ik denk dat wij een van de grootste in Nederland hebben.”

Waar kijk je zelf naar uit in de Dutch Water Week?
“Ik ben een fanatieke wedstrijdzeiler en kijk er naar uit om aan een van de wedstrijden mee te doen. Dit is een prachtig evenement op een mooie centrale plek. We zijn als Nederland echt een watersportland en we krijgen ook steeds meer mooie nationale en internationale evenementen. Daar word je als liefhebber alleen maar blij van.”

 

Meer Nieuws

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver