In the spotlight: Coastal Rowing, spektakel op open water

In de aanloop naar de Dutch Water Week zetten we een aantal betrokkenen in de spotlights. Coastal Rowing is een relatief onbekende sport, die je in de Dutch Water Week kunt bewonderen en beoefenen. Olympisch kampioen roeien Nico Rienks (1988 & 1996) is er vol van. “Het is een spectaculaire tak van het roeien, met zeker olympische potentie.”

 

Wat is Coastal Rowing precies?
“Eigenlijk is coastal roeien het roeien op open water. De roeiboten zijn breder en stabieler dan in de huidige olympische roeiklasse, waardoor roeien op ruiger water mogelijk is. Het is allemaal nog vrij nieuw. Er zijn momenteel nog maar een stuk of 30 coastal skiffs (eenpersoonsboten) in Nederland.”

Waarom hoort Coastal Rowing thuis in de Dutch Water Week?
“Coastal roeien staat nog in de kinderschoenen, maar is internationaal sterk in ontwikkeling. De benodigde faciliteiten voor wedstrijden lijken sterk op die van de zeilsport. Het is logisch om dan een samenwerking met de Dutch Water Week aan te gaan. Dit biedt wellicht kansen om naast het zeilen en andere watersporten ook voor de roeisport in de toekomst een topevenement te kunnen organiseren. Een NK, EK of zelfs een WK.”

Wat is de potentie van deze nieuwe sport?
“Ik denk dat dit wel een olympische tak binnen de roeisport wordt. Tv-kijkers willen meer spektakel, dat begrijp ik heel goed. Het is goed dat de roeisport zelf ook iets vernieuwends kan bijdragen. Persoonlijk hoop ik niet dat dit het huidige Olympische roeien gaat verdringen, maar dat het erbij komt.”

 Wat weten we nog niet van Coastal Rowing maar moeten we wél weten?
“De winnaars bij het coastal roeien zijn vaak dezelfde roeiers die vooraan roeien op de huidige wedstrijdbanen van 2000 meter, de vaste afstand voor internationale wedstrijden op glad water met gladde boten. Dit gaat vast en zeker veranderen. Op golven is behendigheid belangrijker. De gemiddelde huidige olympische mannelijke roeier is bijna 2 meter lang en 95 kilo zwaar, de winnende vrouwen zijn vaak langer dan 1.80 meter en zwaarder dan 80 kilo. Het kan maar zo zijn dat de toppers in het coastal roeien over een tijdje kleiner, leniger en behendiger zijn. Ook is de afstand die ze moeten roeien langer, ongeveer vijf kilometer.”

Heb je nog een tip voor de bezoekers aan de Dutch Water Week?
“Het lijkt me leuk wanneer de bezoekers ook zelf een stukje op het IJsselmeer kunnen gaan roeien. Zelf doen vind ik vaak veel leuker dan kijken. Maar zeker als het ruig weer is, is het een compleet andere sport dan wat de huidige roeiers doen. Spectaculairder en minder voorspelbaar omdat de omstandigheden met wind en golven sterk kunnen variëren. Niet iedere roeier kan daar evengoed mee omgaan.”

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op