Het IJmeer opgevrolijkt door de deelnemers van het NK Marathon in de Windsurfer LT klasse; 50% fun en 50% fanatisme

Het IJmeer werd vandaag opgevrolijkt door windsurfers die deelnamen aan het Nederlands Kampioenschap marathon Windsurfer LT. Het grasveld bij het strand van Muiderzand lag deze zondagochtend al vroeg vol met retro gekleurde surfzeilen. De klasse staat vooral bekend om de combinatie van fun en fanatisme, met eindsprints, struikelpartijen en gelach onderweg naar de finishbel op het strand. Daarna volgden al snel de grote verhalen.

Fred Hastman Nederlands Kampioen Windsurfer LT Marathon

Dit is de tweede keer op rij dat het NK Marathon plaatsvindt tijdens de Dutch Water Week. Vanaf Sail-Today voeren de deelnemers een rondje om Pampus. Bij aankomst moesten de deelnemers nog een paar meter over het strand om de bel te luiden. De strijd om de winst op de LT ging tussen oud olympisch kampioen Stephan van den Berg en Fred Hastman. Fred begon in 1977 met windsurfen. In 1983 werd hij voor de eerste keer Europees kampioen windsurfen en hij won in zijn carrière meerdere Nederlandse titels. Ook vandaag was de titel voor Fred Hastman.

Het klassieke windsurfen op de Windsurfer LT: leuk en laagdrempelig

De windsurfplanken waar de deelnemers het NK op varen zijn sinds 2018 op de markt. Het is een gemoderniseerde versie van de oude Windsurfer, die als plank al bestaat sinds 1968. De deelnemers zijn het er unaniem over eens, het leuke aan het klassieke windsurfen is dat het altijd kan. Of er nou veel wind staat of weinig. Iedereen doet mee op dezelfde plank met hetzelfde zeil waar je in alle weersomstandigheden mee vaart.
Je hebt dus geen extra materiaal nodig behalve die ene set. En het is de enige windsurfklasse in Nederland waarin je wedstrijden kan blijven varen. Iedereen start en vaart tegelijkertijd hetzelfde parcours. Het is voor iedereen leuk en gezellig. Het enige verschil is de vier gewichtsklassen waar deelnemers zich voor inschrijven.

Windsurfer LT klasse bij de Sneekweek: Jelle de Kruijk ziet het wel zitten

Jelle de Kruijk kwam vanuit Blaricum langs bij de Dutch Water Week. Afgelopen jaar zeilde hij de Sneekweek mee in de Randmeer klasse. Zijn doel voor deze zomer is om mee te doen op de Windsurfer LT: ‘Surfen kan ik wel, dat heb ik vroeger veel gedaan, maar ik heb geen wedstrijdervaring.’
‘Het leuke van een meerdaags evenement als de Sneekweek is dat je een paar dagen de tijd hebt om erin te komen, te oefenen en te groeien. Ik heb al eens op een LT gevaren, maar niet met het zeil waar ze hiermee varen. Ik ben dus eigenlijk ook op zoek naar een eigen set zodat ik een beetje kan trainen.’

Kalender Windsurfer LT Klasse toertochten en wedstrijden

Ben je niet zo’n wedstrijdsporter maar lijkt het je wel leuk om met de Windsurfer LT wereld kennis te maken? De toertochtcommissie van de Windsurfer LT Klasse organiseert op meerdere plekken in het land toertochten. Je hoeft geen lid te zijn en wanneer je niet over een eigen board beschikt, kun je een plank huren. De toertochten worden georganiseerd door Lucien van Delst. Heb je vragen of ben je benieuwd naar de data van de toertochten of een clinic? Op windsurferles.nl vind je meer informatie en de contactgegevens van Lucien, die je meer kan vertellen!
Elk jaar worden er door de klasse organisatie ook vijf tot zes Windsurfer LT wedstrijden georganiseerd, bekijk hier de evenementenkalender voor 2024.

Meer Nieuws

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?