Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

‘Die ene donor kan een leven redden’

De organisatie van de Dutch Water Week en Stichting Matchis vragen bij de Urban Watersporten in Amsterdam aandacht voor het belang van stamceldonoren. Stichting Matchis zet zich in om zo snel mogelijk een passende donor te zoeken voor patiënten met een ernstige vorm van bloedkanker, waarbij een stamceltransplantatie een laatste kans op leven is. “Wij hebben heel veel nieuwe stamceldonoren nodig, want de kans op een match tussen donor en patiënt is namelijk heel klein”, zegt Janine van Iterson van Matchis.

Stichting Matchis kreeg recent veel publiciteit vanwege de oproep van de inmiddels overleden perschef van de voetbalclub PSV, Thijs Slegers. Dat heeft veel teweeggebracht?
Janine: In een aangrijpend bericht op zijn social mediakanalen schreef de ernstig zieke Thijs: ‘Ik ben niet meer te helpen, anderen wel.’ Daarbij deed hij een dringende oproep aan iedereen om zich aan te melden als stamceldonor of bloeddonor. Wat er in de daaropvolgende weken gebeurde, hadden we nooit kunnen voorspellen. De voetbalwereld kwam massaal in actie en de oproep werd breed omarmd. Ook in de media werd er veel aandacht aan besteed.”

Wat heeft het concreet opgeleverd?
“Al met al hebben in de maand februari en maart sinds de eerste oproep van Thijs Slegers, meer dan 11.000 mensen zich geregistreerd als stamceldonor. Een ongelooflijk resultaat, waar nog eens bijkomt dat ruim 70% van de nieuwe registraties man is. Het gehele donorbestand bestaat juist voor 70% uit vrouwen. Er is een groot tekort aan mannelijke donoren. Het is resultaat met een dubbel gevoel, want de aanleiding is uiteraard heel erg verdrietig. Tegelijkertijd is het hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen de afgelopen maanden in actie zijn gekomen. Al deze nieuwe aanmeldingen zijn ontzettend belangrijk. Elke nieuwe donor zou immers maar net die éne match voor iemand kunnen zijn en het leven van iemand kunnen redden.”

Jullie richten je bij de Dutch Water Week op een vrij jonge doelgroep. Welke gedachte zit daarachter?
“Hoe jonger de donor hoe groter de kans op een match. De toename van het aantal donoren is voor een deel meestal het gevolg van spontane aanmeldingen na een oproep van patiënten of hun familieleden en aandacht in de media. Maar vaak komen de aanmeldingen uit de leeftijdscategorie boven de 35 jaar. Terwijl uit onze en internationale gegevens blijkt dat ruim 80 procent van de donoren met een match uit een jongere leeftijdscategorie afkomstig is.”

Waarom vinden jullie de Urban Sporten bij DWW een match voor jullie?
“Onze verwachting is dat veel jonge, sportieve mensen gek zijn op urban sporten. Maar ook dat deze doelgroep graag wat voor een ander doet.”

Meer Nieuws

Het IJmeer opgevrolijkt door de deelnemers van het NK Marathon in de Windsurfer LT klasse; 50% fun en 50% fanatisme

Het IJmeer opgevrolijkt door de deelnemers van het NK Marathon in de Windsurfer LT klasse; 50% fun en 50% fanatisme

10 dingen die je (misschien) nog niet wist over de KNRM, inclusief tips om veilig het water op te gaan tijdens de Dutch Water Week

10 dingen die je (misschien) nog niet wist over de KNRM, inclusief tips om veilig het water op te gaan tijdens de Dutch Water Week

Na een week vol activiteiten afsluiten met een feestje

Na een week vol activiteiten afsluiten met een feestje