Coastal roeien gaat richting olympische sport, logische toevoeging Dutch Water Week

Door Anke Haadsma

Roeien in ruige condities, golven en stroming. Dat is wat Coastal roeien is. Bijna niet te vergelijken met roeien op vlak water, alleen de beweging is hetzelfde. Zaterdag 4 juni wordt een pop up wedstrijd Coastal roeien georganiseerd bij Marina Muiderzand tijdens de Dutch Water Week. We spreken Nico Rienks, voormalig olympisch kampioen roeien met Ronald Florijn en organisator van pop-up Coastal wedstrijden in Nederland.

“Als het heel erg golft wordt het echt spectaculair om te kijken.” Nico vertelt enthousiast over deze relatief nieuwe sport. In het buitenland is het Coastal roeien al flink groeiende, in Nederland ontdekken we deze sport eigenlijk pas net. “We kennen het roeien op glad water, in lange en slanke skiffs. Met Coastal roeien heb je een bredere boot, anders ga je geheid om in de ruwe omstandigheden. Daarbij moet je het bij deze vorm van sport niet alleen hebben van je spierkracht, in de golven moet je ook echt behendig zijn.”

“Vergelijk het met wielrennen en mountainbiken”
Rico maakt de vergelijking tussen wielrennen en moutainbiken. “Je doet deze sport beide op een fiets, maar het is wel degelijk een totaal andere sport. Dat is denk ik wel het beste voorbeeld als we een vergelijking tussen het gladde roeien en Coastal roeien willen maken.”

Tussen al het geweld van de zeilwedstrijden bij Marina Muiderzand lijkt het Coastal roeien misschien een wat vreemde eend in de bijt, maar er zijn zeker gelijkenissen. “De manier van starten is hetzelfde als in de zeilsport. Wij beginnen ook met een waarschuwingssignaal, dan een 3 minuten signaal, etc. Bij het startschot zie je dan een vliegende start door de deelnemers.” Bij het ‘glad’ roeien liggen de roeiers netjes op een lijn en beginnen ze pas met roeien op het startsignaal.

Spectaculaire publiekssport
Op de Dutch Water Week wordt zaterdag een parcours uitgezet van in totaal 5 kilometer. “We maken er twee kleinere rondjes van zodat we dicht bij de kant kunnen blijven en het zo ook echt zichtbaar is voor publiek.”

“We zijn blij dat we uitgenodigd zijn dat we uitgenodigd zijn op dit evenement”, vervolgt Rico. “Met de visie dat Coastal roeien olympisch wordt, is het belangrijk dat de sport bekender wordt. In LA 2028 kan de sport zomaar op de olympische agenda staan. Voor de atleten is het ook belangrijk om nu al te kunnen trainen, zoals bij iedere sport moet je meters maken.”

Topsporters uit ‘normale’ roeien
Komende zaterdag worden daarom ook wel enkele topsporters verwacht. Binnen de roeibond is Ronald Florijn, oud teamgenoot van Rico, aangesteld als talentcoach Coastal roeien. “Er zijn straks selecties voor het WK roeien, het zou zomaar kunnen dat de roeiers die de selecties het niet halen zich aan gaan melden voor Coastal roeien. Ronald moet zo organiseren dat er toppers in deze nieuwe discipline komen.”

Dat het een sport exclusief voor topsporters is, dat is niet het geval. Sterker nog, Rico roept iedereen op mee te komen doen zaterdag. “Als je in de sportschool ook altijd op de roeimachine zit, dan kun je het prima eens proberen op het water.” Een hele open sport, daarom kun je je nu ook nog aanmelden voor de wedstrijden van zaterdag. Iedereen kan zich inschrijven voor een mail te sturen naar: coastalnederland@outlook.com.

“Kom gewoon langs en toon je interesse.”

Meer Nieuws

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver

Dutch Water Week 2024: Het is bijna zo ver