10 dingen die je (misschien) nog niet wist over de KNRM, inclusief tips om veilig het water op te gaan tijdens de Dutch Water Week

10 dingen die je (misschien) nog niet wist over de KNRM, inclusief tips om veilig het water op te gaan tijdens de Dutch Water Week

Elk jaar organiseert de KNRM de nationale reddingbootdag voor bestaande en nieuwe donateurs. In het kader van 200 jaar KNRM waren er afgelopen zaterdag niet 45, maar 46 reddingstations te bezoeken. Bij Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het 46ste station, meerden 30 bijzondere historische en moderne reddingboten aan. Reddingboten die niet meer actief ingezet worden om mensen te redden, maar wel de verhalen vertellen van de vrijwillige redders en reddingsacties van de KNRM. 

We kregen praktische tips voor het varen op het Markermeer, IJmeer en Gooimeer, waar de activiteiten van de Dutch Water Week zich voornamelijk afspelen. Ben je van plan om bijvoorbeeld de Marker Wadden te bezoeken met je eigen boot? Of kennis te maken met wingen, suppen, kiten, of kanoën? Dan kun je met deze tips nog veiliger het water op.

Wist je dat… 

…de eerste zelfrichtende stalen reddingboot ter wereld werd gebouwd in Nederland? 

Het grootste verschil zit hem in de de reddingboten van voor 1927 en die daarna. In dat jaar werd de eerste zelfrichtende reddingboot gebouwd, de Insulinde, naar een ontwerp van reddingbootschipper Mees Toxopeus en scheepsbouwer professor Vossnack. Dankzij een revolutionair ontwerp met een kieptank maakten zij de allereerste zelfrichtende stalen motorreddingboot ter wereld.

…alle historische reddingboten nu eigendom zijn van stichtingen of van particulieren die zelf ook ooit schipper zijn geweest? En de schippers en/of eigenaren graag vertellen over hun schepen, die grote waarde hebben als nationaal maritiem erfgoed. 

… de oudere stalen reddingboten bij noodgevallen  in de winter nog ingezet worden om letterlijk het ijs te breken voor de moderne aluminium boten? 

… alle 45 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij worden bemand door vrijwilligers? 

… dat er op de Randmeren andere reddingboten varen dan op zee of vanaf het strand? Op de website van de KNRM vind je een overzicht van alle type boten en waar ze varen. 

… Alle ontwikkelingen binnen de KNRM erop gericht zijn dat de bemanning weer veilig thuis komt zodat ze hulp kunnen (blijven) verlenen aan mensen in nood? 

…en dat er voor het varen in natuurgebieden in Nederland, zoals de Marker Wadden, door de reserveboot Riet en Jan van Wijk al twee jaar getest wordt met bio brandstof met 85% minder CO2 uitstoot? Hiervan worden twee jaar lang na elke tankbeurt samples genomen om te kijken of de motoren het goed blijven doen. Pas als het twee jaar goed gaat, is het veilig genoeg om deze ontwikkelingen door te voeren bij andere boten.

… er niks zo onvoorspelbaar is als het water en het weer? 

Het water is onvoorspelbaar en verandert zomaar van je beste vriend in je grootste vijand. Het Markermeer ziet er vaak heel onschuldig uit. Bij helder weer kun je eigenlijk overal de kant zien en er is geen branding of stroming zoals op zee. Toch moet je er rekening mee houden dat het mis kan gaan. Zorg ervoor dat je altijd iemand kunt bereiken en jezelf in veiligheid kunt brengen.

…je met de app van de KNRM app je helpt bij de voorbereiding van je vaartocht en je ook op het water binnen enkele seconden een noodoproep of assistentieverzoek kunt doen als het toch misgaat? 

… de KNRM Lelystad op 16 juni (vaderdag tip!) de Historische Reddingbootdag organiseert en dat iedereen daar welkom is? Het is dit jaar extra bijzonder dat ook de Brandaris weer aanwezig is, die dit jaar op 19 maart op Terschelling haar 100ste verjaardag vierde. 

Meer Nieuws

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Jullie leukste Dutch Water Week ervaringen nemen we mee naar volgend jaar!

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

Kitefoiler Roderick Pijls nam tijden de Dutch Water Week een kijkje bij de Urban Sports Games in Almere

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?

De zomer is begonnen! Tijd voor twee dagen fun en feest op en aan het water! Zien we jou ook in Lelystad of Almere?