Wakeboarden op de Amsterdamse grachten

Fotografie Leonard Fäustle

Wakeboarden op de gracht van Amsterdam. Hoe dat mogelijk is verteld Mik Nieuwenhoff, een van de finalisten van de wedstrijd tijdens de Dutch Water Week. Hij doet zelf al bijna 12 jaar aan wakeboarden, maar zo op de gracht van Amsterdam blijft toch wel een bijzondere gelegenheid.

“In Amsterdam hebben ze (Exventure, red) voor deze wedstrijd een klein kabelpark opgezet, een winchbaan, waardoor het mogelijk is om te wakeboarden op locaties waar dit normaal niet zou kunnen.” Mik is zelf van het wakeboarden op de kabelbaan, hoewel het wakeboarden origineel natuurlijk achter een boot plaatsvond. “Op den duur hebben ze kabelparken aangelegd, hierdoor werd de sport ook toegankelijker voor de minder rijken omdat je geen boot meer nodig had.”

Kabelbaan flink op de proef gesteld
Een ontwikkeling die zo ver is gegaan dat er op de Amsterdamse gracht dus ook een baan kon worden neergelegd voor een wedstrijd. “Het was echt een gezellige dag. Hoewel de kabelbaan wel flink op de proef is gesteld door de sterke mannen en de wind. Maar er was een leuke opkomst, er deed zelfs iemand uit de Filipijnen mee die toevallig in de buurt was, dus je kunt spreken van een internationaal veld.”

De harde wind, en de regenbuien, zorgden wel voor wat uitdagingen bij de jury. Er lagen twee obstakels in het water waar de wakeboarders hun trucs op konden doen. Maar de wind zorgde ervoor dat één van die obstakels omgeblazen werd, de jury bleef achter met slechts één schans om te jureren. Ze lieten de wedstrijd doorlopen, waardoor een scheve puntenverdeling ontstond.

Mik: “Uiteindelijk besloten ze de prijzenpot te verdelen over alle 8 finalisten en hebben ze voor een deel van het prijzengeld wat biertjes gehaald voor de wakeboarders én de organisatie. Dat vond ik wel een mooi besluit, zeker ook een compliment voor de jongens die de hele opbouw hadden gedaan, die verdienden wel een biertje.”

Geen heersende competitiedrang
De sfeer bij het wakeboarden zit er dus goed in, maar dat is geen uitzondering in deze sport vertelt Mik. “In een wedstrijd ben je natuurlijk tegenstanders van elkaar, maar in zo’n wedstrijd voelt dat eigenlijk niet zo. Ik ben soms harder aan het juichen voor een ander wanneer ze een goede landing maken na een truc, dan voor mezelf. Iedereen gunt het elkaar voor de volle 100%, dat is het leuke van deze sport. En op deze locatie in het kommetje bij het Scheepvaartmuseum heb je ook echt de perfecte tribune.”

Dat uiteindelijk alle finalisten een beetje hebben gewonnen, past ook wel perfect in de cultuur van het wakeboarden. “Er is nooit echt een heersende competitiedrang. Het is ook een klein wereldje hier in Nederland, twee jaar geleden waren er ongeveer 1.500 actieve wakeboarders, maar er is ook vrij veel verloop, dus het aantal fluctueert regelmatig.”

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op