Vol watersport programma voor laatste dagen Dutch Water Week

Door Anke Haadsma Fotografie Leonard Fäustle

De deelnemers aan de Allianz Regatta worden vandaag getrakteerd op een echte zomerse dag. Strakblauwe luchten, een lekkere temperatuur en geen wind. Na lang wachten mochten de zeilers bij Marina Muiderzand en op Bataviastrand Lelystad het water op. Weinig actie op het water dus vandaag, maar op Forteiland Pampus werd er heerlijk genoten van Het culinaire en familiefestival Proef Pampus.

De voorspellingen voor de komende dagen zien er goed uit, ook de windverwachting is beter. Dit is niet alleen goed nieuws voor de zeilers van de Allianz Regatta, het is ook goed voor de andere watersport activiteiten die de komende dagen gaan plaatsvinden in en rond Almere, Lelystad en Amsterdam.

Veel roeien
Op de Bosbaan in Amsterdam wordt het Nationaal Schoolroei Kampioenschap georganiseerd. Dé roeiwedstrijd voor juniorenroeiers en scholieren van verschillende scholen uit het hele land. Zaterdag wordt er nog meer geroeid in de pop-up Coastal roeiwedstrijden bij Marina Muiderzand.

Organisator Nico Rienks: “We zetten een parcours uit van 5 kilometer, deze verdelen we in twee kleinere rondjes zodat we dichtbij de kant blijven en zo zichtbaarder zijn voor het publiek. De start is vergelijkbaar met die in de zeilsport, met een waarschuwingssignaal en een vliegende start.”

Zelf roeien kan ook met de clinics van de sloeproeivereniging Almere. Janita van Tongeren is de voorzitster van de vereniging en legt uit wat sloeproeien precies is. “Het is niet te vergelijken met het skiff roeien. Een sloep is ten eerste veel zwaarder, we peddelen ook met grote zware riemen en per persoon houd je één riem vast. In de skiff zit je in een smalle lichte boot en houd je twee lichte peddels vast waarmee je je voortbeweegt.”

Schone natuur
In Almere start ook de Clean Up on Tour, een nieuw initiatief van het Watersportverbond en partner Allianz Benelux. Met deze SUP tour heeft een tweeledige doelstelling, genieten van suppen en opruimen van zwerfafval uit het water. Surfer Kiran Badloe, gouden medaillewinnaar in Tokio, heeft zich als ambassadeur aan Clean up on Tour verbonden: ‘Als sporter op het water kom ik enorm veel afval tegen. Ik heb me dan ook met hart en ziel aan dit initiatief verbonden en waar mijn schema het toelaat sup ik mee.’

Staatsbosbeheer wil ook graag laten zien hoe mooi de natuur vanaf het water is, dit doen ze met een kanosafari in het Kromslootpark onder leiding van een boswachter. In dit natuurpark komen natuur, recreatie en diverse soorten flora en fauna samen. Het natuurgebied is rijk aan water, moeras, riet, vlieren en wilgen.

Finales World Cup in zicht
Hoewel het nog ver weg lijkt, komen de finales van deze Hempel World Cup wel degelijk in zicht. Komend weekend worden de finalewedstrijden gevaren. In verschillende klassen is het vooralsnog heel spannend, onder andere in de 49erFX. Hier zien we de twee Nederlandse teams met Bart Lambriex & Floris van de Werken en Pim van Vugt & Scipio Houtman, bovenin meedoen. De hele top 7 van deze klasse ligt nog dicht bij elkaar. Met een iets betere windverwachting voor morgen zal de strijd dan verder gaan.

Wedstrijdleider Rob Hoogstra vertelt over vandaag: “In de ochtend was er geen wind voorspeld, dat zou in de middag oppakken. Maar de wind was te onvoorspelbaar, hierdoor begonnen we toch met uitstel. Op een gegeven moment nam de wind wat toe en besloten we de eerste groepen het water op te sturen. Uiteindelijk ging de wind naar 6 tot 10 knopen en heb ik zelfs nog ergens 12 knopen gemeten, dus stond er echt wel een lekkere wind. Iedereen heeft vandaag kunnen varen, maar morgen plannen we wel weer wat extra wedstrijden in om wat in te halen. Dan is er ook een goede wind voorspeld vanaf de ochtend.”

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op