Today in the spotlight: Forteiland Pampus, (ei)land in zicht

In de aanloop naar de Dutch Water Week zetten we een aantal betrokkenen in de spotlights. Dit keer ‘neemt’ Bart Kuilman, directeur Pampus Events, je mee naar Forteiland Pampus.

 

Wat is de rol van Forteiland Pampus in de Dutch Water Week?
“Het is bijna te mooi om waar te zijn, maar Pampus ligt middenin het wedstrijdgebied van de Allianz Regatta, in de driehoek Amsterdam-Muiden-Lelystad. We hebben alleen maar vaarwater om ons heen. Zo zijn we ook met elkaar in contact gekomen en eigenlijk is het dus ook niet meer dan logisch. Bovendien valt de Dutch Water Week ook nog eens samen met Proef Pampus, een familiefestival dat we al een aantal jaren organiseren. Dit is wel de plek die je als watersportliefhebber tijdens de Dutch Water Week zeker moet bezoeken.”

Wat maakt Forteiland Pampus zo bijzonder?
“Pampus is op heel veel manieren nauw met de geschiedenis van Nederland verbonden, maar ook met de nautische geschiedenis van ons land. In de 17de eeuw lagen de schepen hier in de ondiepte van Pampus en in de 19de eeuw werd het kunstmatige Forteiland Pampus een verdedigingslinie om aanvallen vanuit de Zuiderzee tegen te gaan. Als je op Pampus bent, zie je Nederland Waterland voor je neus. Aan de ene kant het oude land, aan de andere kant het nieuwe land met Lelystad en Almere.”

Wat kunnen we op Pampus doen?
“Het is een fantastisch uitje naar een onbewoond eiland, midden in de Randstad. Je kunt er vanuit Muiden, Almere of Amsterdam naartoe varen. Hier ervaar je vrijheid en rust en laat je even de drukte van het dagelijkse bestaan achter je. Maar dat is het niet alleen. Je kunt het 19de eeuws fort met 80 kamers bezoeken, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. Er is ook een museum ingericht waar je nu twee multimediale exposities kunt bezoeken, waarvan er één gaat over de Stelling van Amsterdam. We nemen je virtueel mee in een ballonmand zodat je als het ware over de Stelling vliegt en de destijds ook onder water gezette gebieden goed kunt zien. Van bovenaf kun je het beste zien hoe dat allemaal in zijn werk ging. Met gidsen kun je een rondleiding krijgen en leer je meer over het leven op en de bouw van Pampus. Bovendien kun je hier lekker eten en drinken. Het eiland barst van de verborgen verhalen. Over de bouw, de verdediging of hoe met water en energie werd omgegaan. Overal op het eiland vertellen we die verhalen. Deze eyeopeners kom je vanzelf tegen als je over het eiland dwaalt. Genoeg voor een inspirerend bezoek aan Pampus.”

Wat is Proef Pampus precies?
“In de basis al enkele jaren hetzelfde familiefestival (26 mei-6 juni). Kinderen kunnen hier dan in het timmerdorp hutten en boten bouwen, er is muziek, lekker eten en veel gezelligheid. Tijdens de Dutch Water Week komt er op het dak van het fort ook een mooie tribune, waar je heel hoog met een verrekijker prachtig zicht hebt over de wedstrijden. En er is nog meer, maar dat houden we ook nog even als een verrassing.”

Heb je nog een tip voor de bezoekers?
“Als je hier komt, ben je geneigd om heel snel het fort in te gaan natuurlijk. Dat moet je ook zeker doen, maar vergeet ook niet buiten een rondje over de grasring te maken. Je bent in zo’n tien minuten rond, maar dan kun je ook een kijkje nemen bij het bijzondere mistklokhuisje en onze moestuinen.”

Website Pampus

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op