Olympisch roeier stapt over op Coastal Roeien

Door Anke Haadsma

Op het strandje nabij Sail Today in Marina Muiderzand vormt zich een groep Coastal roeiers. De vrouwen zijn net klaar met hun wedstrijden, de mannen gaan juist van start. Drie vrouwen van de KNZ&RV staan bij elkaar, het is de vereniging met de meeste deelnemers in deze wedstrijd.

Iris van Gils, Laurien Vermulst en Abby Godee varen alle drie in de masterklasse. “Ik roeide hiervoor bij Muiden in een Engelse roeiboot, toen ik het coastal roeien ontdekte heb ik de KNZ&RV gestimuleerd dit op te zetten.”

Haar verenigingsgenoot Abby vertelt dat deze vereniging inmiddels veel Coastalroeiers heeft. “Ik heb het idee dat we nu meer mensen hebben die geïnteresseerd zijn in het Coastal Roeien, dan het glad roeien op onze vereniging. Je merkt ook wel dat als je met meer ervaren roeiers vaart, er veel meer animo voor de sport komt.”

Oud-olympier overgestapt op coastal roeien
Beide dames raden aan ook met Laurien Vermulst te gaan praten, tevens een verenigingsgenoot van de KNZ&RV. Zij heeft een geschiedenis in het zogenaamde ‘glad’ roeien. Ze heeft tweemaal meegedaan aan de Olympische Spelen, helaas zonder medailles. Daarnaast vertegenwoordigde ze Nederland op veel andere internationale evenementen en werd ze wereldkampioen op het onderdeel lichte dubbel-twee. Nu heeft ze de overstap naar Coastal Roeien gemaakt.

“In het glad roeien vond ik het al het leukst als er harde wind stond. Als er dan ook golven waren, roeide ik relatief beter. Je moet dan heel nauwkeurig roeien, dat ging me goed af. Op de Bosbaan mochten we helaas niet het water op als het windkracht 6 of meer waaide, terwijl ik dan juist graag het water op ging.”

Haar oude coach, Hans Lycklama, zag dat het Coastal Roeien bij de KNZ&RV werd opgezet. “Hij kwam daarmee naar me toe en zei dat het hem wel iets voor mij leek. Dit was in 2018, ik heb toen de eerste slagen in deze discipline gemaakt, en was eigenlijk gelijk verkocht.”

Sport moet stimulans krijgen
Hier op de Dutch Water Week doet ze ook goed mee, ze wordt tweede overall, achter Janneke van der Meulen in de open klasse. In de masterklasse wint ze van, voornamelijk, haar clubgenoten. “Deze klasse is nog vrij klein helaas, het is ook nog een beetje een veteranen sport. Mocht de sport olympisch worden, dan komen er vast wel meer jongeren bij. Je ziet nu al wel wat studentenverenigingen in de sport stappen, maar echt hard groeien we nog niet. Je hebt kans dat de jongeren die de selecties in het glad roeien niet halen, dat zij overstappen op het Coastal Roeien.”

Als de sport olympisch wordt, zou dit betekenen dat ook Laurien het nog een keer kan proberen. “Nee hoor! Ik ben inmiddels 60, daar ben ik nu echt te oud voor. Ik heb op mijn 40ste nog een keer geprobeerd de Spelen te halen in het glad roeien, maar die ambitie heb ik nu niet meer. Ik vind dit soort wedstrijden al hartstikke leuk.”

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op