Nederlands kampioen eFoilen heeft supersnel board

Fotografie: Laurens Morel

Op het Marineterrein in Amsterdam wordt een klein feestje gevierd. Kwint van den Berg is Nederlands Kampioen eFoilen geworden. Vorig jaar moest hij het doen met een tweede plek, vandaag wist hij zijn revanche te pakken.

EFoilen is nog een kleine sport in Nederland. De organisatie van dit NK is in handen van Exventure. Flying Fish Foils heeft inmiddels zo’n 200 boards verkocht. Kwint maakt zelf ook eFoils samen met zijn broer Rein. Hij vertelt dat zij nu ongeveer 50 boards hebben verkocht. Zoveel eFoilers kent Nederland dus nog niet. Kwint: “Zo’n evenement als dit is natuurlijk goed voor de promotie, het zou leuk zijn als er straks echt een groot NK georganiseerd kan worden.”

Vallen is het vermoeiendst
Voor het kampioenschap wordt er 1 tegen 1 gevaren over een parcours met een aantal boeien. De truc bij eFoilen is om de balans te houden, een echt intensieve sport is het niet. Rein: “Als je vaak in het water valt, dan wordt het wel vermoeiend. Maar de sport is vooral om balans te houden op het board.” De eFoil wordt bediend met een afstandsbediening die de sporters in de hand hebben. Bij voldoende snelheid tilt de foil het board uit het water.

De kampioen is zelf met zijn derde seizoen op de eFoil bezig. “Ik sta er regelmatig op, bijna ieder weekend en in de vakanties pak ik het board. Met mijn broer bouw ik zelf ook eFoils, het is echt een knutselpakket. De verschillen tussen boards zijn ook groot, de mijne is vrij snel. Ik kan een snelheid van 48 kilometer per uur halen, andere boards zitten op zo’n 30 kilometer per uur. Je hebt natuurlijk wel standaarden waar een board aan moet voldoen, maar je kunt er dus ook lekker mee knutselen.”

Uit de hand gelopen hobby
Kwint en Rein studeren beide nog, maar hebben hun bedrijf, eFoil Holland, naast de studie opgericht. Rein: “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Kwint is de technische man, ik de werktuigkundige.” Ze moeten nog een jaar studeren, daarna kunnen ze al hun tijd in het bedrijf stoppen.

De community van eFoilers lijkt heel hecht en de sfeer rondom de baan is goed. De eFoilers worden vanaf de kant flink aangemoedigd en na de prijsuitreiking wordt er nog gezellig geborreld met de sporters en hun publiek.

Meer Nieuws

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Watersportverbond neemt emissieloze waterstof H2-C boot als coachboot in gebruik

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week is duurzaam evenement

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op

Dutch Water Week en Matchis trekken samen op