In the spotlight: Sloeproeien, een sport die ver teruggaat

In de aanloop naar de Dutch Water Week zetten we een aantal betrokkenen in de spotlights. Sloeproeien Almere is er ook bij. Sloeproeien is een pittige sport, mentaal en fysiek, maar ook een sport die voldoening geeft, aldus voorzitter Janita van Tongeren. 

 

Wat is Sloeproeien?
“Het is al een eeuwenoude sport, die vroeger vooral onder mariniers grote populariteit genoot. We varen in originele reddingssloepen met 6, 8 of 10 roeiers, die elk één roeiriem hebben. Die werden al tijdens de VOC-tijd gebruikt. Sinds 1991 is de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) actief. Bij wedstrijden heb je te maken met een handicapsysteem, zodat verschillende typen sloepen toch tegen elkaar kunnen strijden. Het is fysiek best een zware sport, zeker met wind en regen op het water. De Harlingen-Terschelling Race is wat dat betreft wel een goed voorbeeld. Dat is de moeder aller wedstrijden in Nederland.”

Wat is de rol van Sloeproeien Almere in de Dutch Water Week?
“Wij geven clinics tijdens de Dutch Water Week. Daarmee willen we laten zien wat onze sport is en uiteraard mensen interesseren voor het sloeproeien. Almere wordt omringd door water en er is bijna geen betere plek te vinden om deze sport te beoefenen.”

Waarom zijn de Dutch Water Week en Sloeproeien Almere een goede match?
“Sloeproeien is een mooie watersportactiviteit die heel goed past in het aanbod van de Dutch Water Week, dat onder meer als doel heeft om het plezier van de watersport uit te dragen. Dat plezier vinden inmiddels ook steeds meer mensen in sloeproeien. We hebben in Nederland al 150 verenigingen.”

Wat weten we nog niet van Sloeproeien Almere maar moeten we wél weten?
“De sport is niet alleen fysiek pittig, maar ook mentaal. Maar als je zwaar op de proef wordt gesteld en afhankelijk bent van elkaar, dan schept dat ook een hechte band. Dat zie je ook terug bij ons en ook in de contacten met andere verenigingen. Wanneer je eenmaal bent gevallen voor het sloeproeien, dan kom je in een hechte en gezellige community terecht.”

Heb je nog een tip voor de bezoekers?
“Je kunt natuurlijk pas zeggen of sloeproeien iets voor je is, als je echt hebt kennisgemaakt met de sport. Die kans krijg je in de Dutch Water Week. Maak er gebruik van, zou ik zeggen.”

 

Meer Nieuws

Walibi Village biedt exclusieve korting voor Dutch Water Week

Walibi Village biedt exclusieve korting voor Dutch Water Week